Powered By Blogger

четвер, 6 жовтня 2016 р.

«Хто не копає – той і не знаходить» В арсеналі Археологічного музею УжНУ близько 700 експонатів



Археологічний музей Ужгородського національного університету створено за наказом ректора на початку 2004-го року задля популяризації археологічної науки нашого краю, для візуального ознайомлення всіх тих, хто цікавиться давньою історією. Музей реорганізований 2013-го, коли отримав експозиційний зал. До того часу, починаючи з 2004-го року він існував, але всі артефакти зберігалися у фондовому НДІ карпатознавства. У 2013-му випала можливість виставити експонати на огляд усім бажаючим.
«Принади» Археологічного музею поповнювалися знахідками експедицій УжНУ, починаючи з 1971-го року, відколи університет проводить постійні щорічні дослідження. До цього періоду досліди Закарпаттям у пошуку артефактів, звичайно, проводилися, але періодично.
Близько 700 експонатів від палеоліту ранньо-кам’яного віку і до модерного часу (XVI – XVII ст.), розмістилися у сімох експозиційних блоках: кам’яний вік Закарпаття, епоха міді-бронзи Закарпаття, епоха гальштату і латенська культура Закарпаття, дакійські старожитності Закарпаття, Закарпаття в пізньо-римський час (ІІ – IV ст. н.е.), старожитності Закарпаття (V XII ст. н.е.) та замки Закарпаття.

«З 2007-го року ми почали систематично досліджувати замки Закарпаття. Найбільша колекція – це дакійські старожитності Закарпаття. Вона складає близько четверть загальної музейної експозиції, – розповідає завідувач Археологічного музею УжНУ Володимир Мойжес. – Солідна збірка дакійських артефактів І ст. до н.е. і І ст.н.е. Матеріал на 90% сформований за результатами досліджень Малої Копані Виноградівського р-н, де студенти з 1977-го року проводять щорічно практику».
Крім навчально-експозиційного, Археологічний музей ще має два приміщення: камеральну, в якій зберігаються інструменти для досліджень, та реставраційну аудиторії, де знайдені артефакти проходять науковий аналіз.
Музей відкритий для всіх, але бажано повідомляти завчасно, дні за два-три, тому що це, як вже було сказано, не лише експозиційний зал, а також і навчальний. Археологічний музей знаходиться на історичному факультеті, тому інколи і в його приміщенні  проводять семінари, практичні заняття, пари з археології, з культури давньої історії регіону тощо.
Володимир Мойжес пояснює, що приміщення відкрите з 10 до 16 години в будні дні, але бували випадки, коли екскурсії проводили у вихідні у зв’язку з приїздом делегації із-за кордону, або в рамках відкритих екскурсій Ужгородом.
Сезон археологічних розкопок
Археологією можна займатися протягом усього року, але, коли замерзає земля – то незручно, тому сезон зазвичай розпочинається з кінця квітня – початку травня. Це вже тепла погода, можна жити в польових умовах, в палатках. Триває сезон до кінця вересня або початку жовтня. За словами пана Володимира, цього року археологічні дослідження розпочали з п’ятого травня.

Маршрут розкопок досить насичений і цікавий. Перша експедиція – Мужіївська церква Берегівського р-н. Ще одна археологічна практика нещодавно розпочалася в Горянах. Потім планується розшук дакіївських артефактів у Малій Копані, до речі, це єдина археологічна памятка древньої Дакії на теренах України. Пізніше обєктом досліджень стане територія Королівського замку в с. Королево, що на Виноградівщині. Завершальною точкою в археологічно-дослідницькому маршруті буде повернення до с. Мужієво задля докопування руїн середньовічної церкви.
«У Мужієві цього року, під час дослідження вівтарної частини церкви, були виявлені артефакти, зокрема спеціально зламані шаблі XVI ст. з поховань, –  наводить факти завідувач Археологічного музею УжНУ. – Ці шаблі свідчать про те, що у церкві були поховані якісь шляхтичі. У XVI– XVII ст. існувала традиція, коли по чоловічій лінії рід припиняє своє існування, то з останнім представником чоловічого роду шабля ламалася і ховалася разом із покійником».
Ще одну не менш цікаву знахідку виявили у минулому році на Королівському замку. Археологічна експедиція знайшла фрагмент барельєфу з надгробків – голова сплячого лицаря на подушці.
Є і випадкові знахідки. Два роки тому Археологічний музей УжНУ отримав у свою колекцію середньовічний класичний меч XIII – поч. ХIV ст., знайдений у с. Богдан Рахівського р-н.
«Така гориста місцевість, довкола ліси, доріг там ніяких не було, – коментує Володимир Мойжеш. – Питання, що меч там робив? Як він там опинився і чому? Виїжджали на місце, нічого не було знайдено, окрім цього меча».
Пан Володимир каже, успішність експедиції проявляється тоді, коли всі памятають простеньке правило: «Для того, щоб знаходити, потрібно чим більше скривати, і ймовірніше, тоді буде результат. Хто не копає – той і не знаходить».
До відома, перша екскурсія в Археологічному музеї УжНУ була проведена в січні 2013-го року в рамках відкритих екскурсій Ужгородом. Щороку охочих побачити артефакти дедалі більшає. Приїжджають школярі із найвіддаленіших куточків Закарпаття, зокрема учні зі шкіл Рахівщини. Дорослих туристів теж багато, і не тільки з нашої області. З початку року Археологічний музей провів уже біля 40 екскурсій «артефактичною історією» Закарпатської області.

Немає коментарів:

Дописати коментар