Powered By Blogger

понеділок, 9 січня 2017 р.

ОДЯГ «ІЗ ДРУГИХ РУК» ЦІЄЇ ЗИМИ БУДЕ ЗІГРІВАТИ БАГАТЬОХ УЖГОРОДЦІВ. Чому зростає популярність «секонд-хендів»?

На головних вулицях Ужгорода можна побачити не тільки вітрини магазинів з відомими брендами, часто кидаються в очі й такі вивіски: «Планета секонд-хенд», «Євро одяг», «Одяг з Європи» тощо.  Мережі магазинів уживаного одягу зростають. На вулиці Швабській «секондів» близько п’яти, а на Корзо – пліч-о-пліч розташовані три такі торгові приміщення, на проспекті Свободи – як мінімум два.  З кожним роком їх дедалі більшає, але конкуренції у наш час ніхто не боїться: коли є попит, то пропозицій хоч і відбавляй.
За останні роки з’явилася тенденція – магазини вживаного одягу винаймають торгові площі в новобудовах, навіть в історичному кварталі.
Оренда квадратного метру в районі Корзо, Театральної, Петефі, Корятовича – стартує від 500-тисот гривень – повідомляє у своєму сюжеті «21 канал».
80% вживаного одягу та взуття на Закарпаття потрапляє з країн Західної Європи, п’яту частину везуть з Америки та Канади.


Одяг, залежно від дня оновлення товару, коштує близько від 175 до 7 грн за кілограм.

Яскрава вивіска, гучна музика, велика кількість покупців, зосереджені продавці й уважні охоронці – така картина вимальовується майже у всіх магазинах, що торгують вживаними речами. У кожному «секонд-хенді» своя налагоджена система продажу й оцінки товару.
«Магазин відкрився 6 років тому. Завозимо одяг із Європи: Англія, Франція, Бельгія та Польща. Речі замовляються залежно від сезону. Продаємо одяг поштучно. Чоботи від 250 і до тисячі грн. Якщо якість хороша, наприклад, взуття з крокодилячої шкіри, то й відповідно ціна дорожча. Коли звичайний матеріал, то дешевше. Зимові куртки та пальта можна придбати від 450 до 800 грн, – ознайомлює з цінами продавець в одному з магазинів, що на Швабській, пані Неля, 42 роки. Для того, щоб не залишався товар, ми робимо в кінці сезону хороші знижки. Узимку розпродається літнє вбрання навіть по 1 грн за річ. За тисячу гривень в секонд-хенді можна одягнутися повністю: починаючи з носків і закінчуючи верхнім одягом. Відвідувачів у нас багато. Здебільшого чоловіки та жінки віком від 18 до 65-70 років.
Дитячий одяг беруть дуже добре. Часто робимо для наших клієнтів різні акції. Наприклад, купуєш три речі за 100 грн і четверта в подарунок.
В яких магазинах я одягаюся? Відколи тут працюю, то й відповідно тут купую речі. Одяг беру й для свого чоловіка».
У деяких магазинах вживаний товар продають по штучно, але більшість «секонд-хендів» пропонує купляти речі на вагу. Оновлюється асортимент в таких торгових приміщеннях щотижня. Вбрання, виявляється, буває двох видів: звичайне та «люкс». Інколи магазини пропонують окремі ряди з оціненим товаром. Вартість також різниться. Звичайний одяг, залежно від дня оновлення товару, коштує близько від 175 (у деяких магазинах від 119) до 7 – 17 грн за кілограм. «Люкс» на вагу обійдеться у 290 – 119 грн.

Чи безпечний одяг із «секонд-хенду» для вашого здоров’я?

«Раніше робили висновки, за якими повинно бути документальне підтвердження того, що зношеність речей не перевищує 25%. Також перевіряють на наявність документа, який підтверджує те, що одяг продезінфікований з дотриманням усіх норм, – пояснює Василь Петричко, начальник відділу безпеки середовища життєдіяльності за дотриманням санітарного законодавства Головного управління держпродспоживслужби Закарпатської області. –  Ця процедура проводиться фахівцями на внутрішніх митницях, де ті, здійснюючи документальний контроль, мають представити висновок санітарно-епідеміологічної експертизи, що така-то партія може бути введена на територію України. Навіть нижню білизну й простирадла можна купувати, адже одяг пройшов відповідну дезінфекцію і не загрожує здоров’ю людини».

Одягатися в «секонд-хендах» соромно?

За кордоном ставлення до «секондів» зовсім інакше. Америка та Європа набагато раніше зіштовхнулися з проблемою перевиробництва та «переспоживання». Виробники одягу нав’язують суспільству те, що оновлювати свій гардероб потрібно ледь не кожен місяць. Потреба щосезону купувати дорогі речі є далеко не завжди, й далеко не у всіх.
Європейці та американці перестали «зустрічати людей по одягу». Менталітет суспільства змінився – важливо вкладати гроші не у зовнішній вигляд, а в подорожі, освіту, житло.
В українців, окрім зміни життєвих цінностей, додається ще одна причина своїх частих відвідин магазинів вживаного одягу – фінансова. Коли в людини мінімальна зарплата, то всі витрати спрямовані на харчі та виплату комунальних послуг. Про нові шкіряні чоботи – і мови йти не може.
«У звичайних магазинах дуже дорого. У «секонд-хендах» купую різні речі. Придбаний одяг спочатку обробляю в морській солі, ну а потім вже перу,  – ділиться пані Анна, 45 років – Сьогодні купила джинси для чоловіка, вони великого розміру, якраз такі й підходять. Дала за них 11 гривень. Відвідую магазин в останні дні після оновлення товару».
Клієнти бувають різними. Є покупці, які фанатично відвідують магазини уживаного одягу щотижня у день оновлення товару. Скуповують не тільки те, що потрібно, а й багато чого зайвого. Але з досвідом виробляється раціональний підхід до «гуманітарного» шопінгу.
27-річна ужгородка Тетяна розповідає: «Купую тут все, що потрібно. Знаходила й хороші джинси, кофтинки, плаття. Відвідую різні магазини. Де збираюся купувати зимні чоботи? Не знаю чи буду, бо вже маю».
Однак, не всі можуть налаштуватися на довгі пошуки необхідних речей. Багатьом для цього не вистачає терпіння.
«До «секонд-хендів» ставлюся позитивно. Є речі, які ти не можеш знайти в звичайних магазинах, навіть якщо маєш гроші. Я рідко відвідую «секонд-хенди» тільки через те, що не маю достатньо терпіння, щоб шукати там потрібний одяг, – ділиться спостереженнями пані Елла, 54 роки. –  Єдиний мінус тут для власників магазинів, що продають нові речі. Але їхній одяг дорогуватий, і, якщо дивитися на те, що є в «секонд-хенді», то там  можна знайти хороший товар, нічим не гірший від нового».
Покупці зазначають, великим плюсом подібних торгових приміщень є не тільки їхня доступність і низька ціна продукції, а також хороша якість та унікальність одягу. У «пристойних» магазинах нові речі надходять у декількох екземплярах. На вулицях міста можна з десяток знайти людей, чий фасон і колір одягу не відрізняються. Інколи це для прекрасної статі може виявитися трагедією. Однак, не варто засмучуватися, речей різних фасонів у магазинах вживаного одягу дуже багато.
Жінки полюбляють шопінг у всіх його проявах. Якщо й представниця прекрасної статі може йти в магазин за пальтом, а повертатися звідти з декількома сукнями, джинсами та футболками так і не купивши потрібну річ, то ситуація з чоловіками зовсім інакша. Вони завжди знають, чого хочуть.
«Дуже рідко відвідую «секонд-хенди» – раз у півроку. В основному купую шорти, шапки та футболки. Чому так багато людей беруть тут речі? Мабуть, причина тому фінансова. Хоча, якщо би і зарплати були вищими, популярність таких магазинів не зменшилася б, – розповідає 22-річний Георгій. – Тут можна знайти якісний хороший одяг, особливо в перші дні, після завозу товару».
Не всі ужгородці виявляють прихильність до магазинів уживаного одягу. Дехто вважає бум «секонд-хендів» необхідним явищем для людей, однак сам купувати там речі відмовляється.
«Я не відвідую «секонд-хенди». Переважно купляю одяг у звичайних магазинах, – пояснює Тетяна, 22 роки. –  Я вважаю, що кожна річ має свою енергетику. Якщо це мій одяг, то це мій одяг, а не чийсь  чужий. Ніколи не знатимеш, хто перед тобою цю річ носив, і яка доля у її колишнього власника».
Ставлення до «секонд-хендів» різне: хтось активно купує речі для всієї сім’ї, а хтось, через особисті переконання, уникає таких місць. Та більшість погоджується: магазини, де продають уживаний одяг, повинні існувати, однак є одне незрозуміле питання до їх власників: «Куди дівається товар, котрий протягом тижня не встигли продати?».

Хоч ціни з кожним роком і в «секонд-хендах» стають вищими, але, як показують спостереження, саме їхній одяг буде цієї зими зігрівати багатьох ужгородців.

Немає коментарів:

Дописати коментар